Magvas tönkölybúza kenyér

 
 
 

Hozzávalók 60dkg-os kenyérhez:

15 dkg bio tönköly fehér liszt
25 dkg bio teljes kiőrlésű tönköly liszt
10g szárított instant élesztő
1 evőkanál búzasikér (glutén, búzafehérje)
10 dkg búzakorpa
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál zabpehely
2 evőkanál búzacsíra
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
2-2,5 dl langyos víz
egy kevés tej
0,3 dl kukoricacsíraolaj vagy lenmagolaj

A száraz hozzávalókat (a víz és az olaj kivételével mindent) egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és annyi vizet, amennyitől jól gyúrható lesz a tészta. 10 percig dagasztjuk. Egy nagyobb tálba engedünk forró vizet, majd ebbe tesszük a tésztás tálat, majd teljesen letakarjuk. 1 órát hagyjuk így kelni, majd átgyúrjuk, és ismét 1 órát kelesztjük az eddigi módon. A megkelt tésztát sütőlapra tesszük, a tetejét megkenjük egy kis tejjel és a tejbe áztatott lenmag és tökmag keverékével beborítjuk. A sütő aljába egy lapos edényben 2 dl vizet teszek és a kenyeret hideg sütőbe téve közepes lángon 50 percig sütöm.

A kész kenyeret hagyjuk kihűlni, pamut ruhába csomagolva egy hétig is eláll.

1617_magvaskenyer.jpg